wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

17.01.2021

Uit de startblokken

Collage Eerste sneeuw 2021.jpgZaterdag 16 januari 2021, 08.15 uur…met warme werkkleding aan en mutsen op verwelkomen we Wim Lips, de ontwerper van het plan voor ons voedselbos. Vandaag tijd om daarin een nieuwe stap te zetten! Wim heeft bij zich: boompalen, boomband, kippengaas én beukhaagplanten. Nee, verder geen nieuwe bomen, planten of struiken. Want daarvan hebben we voorlopig genoeg; er staat nog een deel dat vandaag hun definitieve plantplek toegewezen krijgen. Wim zal daarbij helpen.

Kaal
Er is nog weinig groen te zien. De hoofdkleur van ons grondstuk is bruin. Het bruin van de kale boomtakken. Het bruin van verdorde blaadjes die hier en daar nog vastzitten. Het bruin van de aarde. Van de zandgrond in dit geval. En dat zand, daar ben ik blij mee omdat het graven van de plantgaten redelijk gemakkelijk gaat. Alhoewel…later op de dag voel ik echt wel wat ik gedaan heb! En toch is het heerlijk om bezig te zijn op het land. Mezelf vergeten, lekker bezig zijn. Met af en toe een pauze en een lekkere, warme mok thee. En een staartmees die verderop een vrolijk deuntje fluit in het bos.

Het krijgt vorm
Nu we het een en ander een definitieve plek geven, wordt steeds duidelijker hoe het plan in elkaar zit. Met dank aan Wim, die velerlei tips gaf en onder meer demonstreerde hoe de fruitboompjes te snoeien om groei en bloei te stimuleren.  O, wat zal het heerlijk zijn om in het voorjaar langzaam nieuwe kleuren te zien. Groene blaadjes in allerlei vormen en kleuren. Bloesem, bloemen en meer leven. Want dat is waar we het voor doen.

Geduld
Maar voor het zover is, zal er nog wel wat water door de Maas gaan. Het is intussen al middag en we beseffen dat we het vandaag niet gaan redden met planten. Ondanks onze verwoede poging daartoe. Het wordt langzaam schemerig en nog niet alles staat op de definitieve plek. Het wordt steeds moeilijker om aarde, planten en spade te onderscheiden. We besluiten om in elk geval alle planten in de kuilen, en zo snel mogelijk verder te gaan met planten. En het begint, aan het einde van deze intensieve dag, langzaam te sneeuwen. Morgen zullen terugkomen om foto’s te maken!

Admin - 12:49:46 | Een opmerking toevoegen