wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

04.01.2021

Hoe het begon allemaal

Het laantje met appelboompjes.jpgHet is 4 januari 2021 en vandaag gaat de website online! Best spannend hoor, om op die magische knop “Publiceren” te klikken. Want hoe zal de site zich ontwikkelen? Hoe zullen de bezoekers reageren? Wie gaat dit überhaupt lezen en wat willen bezoekers lezen? Natuurlijk plaatsen we foto’s op de site en is dit de plek waar je kunt lezen waar we mee bezig zijn. Maar wellicht ben je benieuwd hoe het allemaal begon.

Klei draaien
Het verhaal achter deze site begon in 2017, met de deelname van Axel aan een cursus pottenbakken in Zuid-Limburg. Bij een van de lessen zat hij niet alleen met zijn handen in de klei, maar sprak hij met een andere deelnemer Paul over onze ideeën omtrent gemeenschappelijk wonen. Paul liet hem weten dat hij betrokken was bij het project van de Stichting Phien uit Melderslo. Dit is een kerkdorp in de gemeente Horst aan de Maas. Hij zei dat er een open dag zou komen van dat project. We waren erg benieuwd en natuurlijk bezochten we die open dag op een warme zomerdag in juli 2017.

Drie locaties
We verwonderden ons over de mooie plannen die de stichting heeft en die aan de bezoekers werden gepresenteerd. We bezochten vervolgens de drie locaties die zij hebben, bestaande uit een voormalige camping en twee voormalige boerderijen. Op de camping stond ook de eerste zelfvoorzienende woning van Sustainer Homes, waarover je hier meer vindt. Prachtig om te zien wat autarkisch wonen in kan houden. De boerderij in Castenray sprak ons het meeste aan. Hier was voorheen een leliekweker gevestigd en het terrein was deels al aangelegd conform de plannen. Dertien hectare grond, omzoomd door een bosrand, gelegen in het buitengebied van Venray.

Meewerken
We informeerden hoe we zouden kunnen aansluiten bij het initiatief en begin 2018 waren we bij een meewerkdag. Onze handen uit de mouwen om in de moestuin de grond klaar te maken voor nieuwe aanplant. Zo leerden we ook de andere deelnemers kennen. Wij waren de laatsten die aansloten en maakten daarmee het dertiental deelnemers rond.

Naar nu
We zijn nu drie jaar verder en er is heel wat gebeurd. Zo zijn wij begin 2020 naar een woning in de buurt verhuisd, om actief aan de slag te kunnen met de aanleg van ons voedselbos. Daarvoor moesten er natuurlijk eerst plannen komen. Kortheidshalve naar nu: op 18 december 2020 ging de grondbewerker aan de gang om te zorgen dat de grond klaar is om beplant te worden. Dat is veel werk en gelukkig kregen we al wat hulp. Het voelt ook een beetje dubbel om dit nu te schrijven, want eigenlijk zou ik nu ook bezig kunnen zijn met planten.

Benieuwd
We zijn erg benieuwd wat jullie van onze plannen én van deze website vinden. Het zou geweldig leuk zijn als je iets schrijft in ons gastenboek. Of misschien heb je nog vragen, ideeën of tips voor ons. Ook die lezen we graag terug. Natuurlijk vinden we het ook heel leuk als je eens zelf komt kijken, dan is het wel handig om dit vooraf af te spreken, zodat we je kunnen rondleiden

Dus…Laat maar weten!

Admin - 16:05:44 | 1 opmerking