wabisabi-leven.nl
Pluk de dag
 

14.05.2022

Dagje strand of zo?

parasol.jpgParasol, zonnehoedje, proviand, kortom…een auto volgeladen. Je zou kunnen denken dat we vertrekken voor een dagje strand. De schijn bedriegt. We vertrekken naar een ander stekkie. Wel een plek waar je van de natuur kunt genieten en kunt ontspannen. Tenminste…als je klaar bent met het bewateren van de bomen, struiken en planten. Als er weer een kruiwagen-lading minder onkruid in de moestuin staat. Het is al een tijd droog weer en we hebben geen waterleiding en kraan op het terrein. Dus dat water geven kost iets meer moeite. Hopelijk gaat het binnenkort eens lekker regenen!

Tweede ronde

Dit is het tweede jaar dat we bezig zijn met ons voedselbos. Bij de start in januari 2021, na het verwijderen van de toplaag van de bodem, was het een blanco (nou ja, bruin) canvas. En hoe is het nu, anderhalf jaar later? We zien dat de bomen al meer takken en bladeren hebben. We zien groene blaadjes, groen van spontaan opgekomen gewassen. Kortom…bijna alles is groen op dit moment. Op een paar bomen en struiken na. Een kakiboom is nog kaal en we vermoeden dat deze boom de koude van de winter niet overleefde.

Gaat zomaar goed

De klaver, het kleefkruid, zuring, paardenbloem, grassoorten en vooral veel brandnetels hebben het goed naar hun zin hier. Tussen de bomen in de bosrand groeit spontaan een gele bloem, die volgens de app op mijn telefoon de ‘Stinkende Gouwe’ is. Een plant die haar naam dankt aan de geur van de wortel. Waarvan het sap overigens tegen wratten helpt. Het geel van de bloemen steekt mooi af tegen de kleuren van het bos. Ook zien we dit jaar de paarse en witte bloemen van de Judaspenning, die spontaan opgekomen is.

Altijd plek
Een vriend heeft een flink aantal lavendelstruiken over, want hij gaat zijn tuin veranderen. Jawel hoor, kom maar door daarmee. De struiken zijn behoorlijk groot en we vinden er verschillende plekken voor. En er komt nog meer onze kant uit: twee pioenroosplanten, vergeet-mij-nietjes en meer. Geen typische voedselbosplanten misschien, maar wel weer meer biodiversiteit en goed voor de insecten die ervan willen profiteren!

Handig met je mobiel
Met de app op mijn mobiel traceer ik niet alleen planten…ik heb ook de app BirdNET, waarmee ik het getjilp van de vogels kan opnemen om te achterhalen van welke soort zij zijn. Terwijl ik dit schrijf, hoor ik achter me de schorre roep van de fazant, waarvoor ik de app niet hoef te gebruiken. Wat een typisch geluid.

Schril contrast
Je merkt het al, we vinden het super om bezig te zijn in het voedselbos. Lekker buiten, frisse lucht, met de handen in de aarde. Mensen die het Landgoed De Peppelhof bezoeken en belangstelling hebben voor onze activiteiten. Van dat laatste worden we ook blij. De achtertuin bij onze woning meet 3.60 x 3.90 meter, dus WabiSabi is voor ons #’The Place to Be!’

Admin - 19:12:32 | Een opmerking toevoegen